VENTIS Scheepstimmerwerk  
      transopvul
Restauratie van Klassieke Schepen transopvul Masten en rondhouten transopvul Zwaarden transopvul Interieur transopvul Dekken, zowel nieuw als herstellen van oud dek transopvul Stuurhutten, kuipen, banken transopvul Nieuwbouw
 
      transopvul
VENTIS produceert BRASKER masten
transopvul
Masten en rondhouten
transopvul
Ventis maakt masten, gaffels, gieken, stengen, kluiverbomen voor allerlei
schepen: van een kleine 12-voets jol tot de grootste schoener.

Landschapsinrichting
Daarnaast worden er ook vlaggenmasten, lichtmasten en lantaarnpalen vervaardigd.

Sinds 2006 produceert Ventis naast de eigen massieve masten ook alle hol verlijmde rondhouten voor Brasker Masten. Voor dit proces is het belangrijk om de temperatuur van het proces en het vochtigheidsgehalte van het hout goed te kunnen controleren.

Logo Brasker Masten

Daarom heeft Ventis begin 2008 een speciale mastenmakerij ingericht. Deze is logistiek geoptimaliseerd en voorzien van vloerverwarming. De warmte wordt gehaald uit het IJsselmeer met behulp van een warmtepomp. Met deze nieuwe "groene" technologie besparen we energie en reduceren we de CO2 uitstoot.
 
Een kijkje bij de productie van verlijmde mast.
transopvul transopvul
Ventis repareert gebroken mast   Gebroken masten
Naast het maken van geheel nieuwe masten, repareren wij ook veel. Kapotte masten kunnen soms heel goed gerepareerd worden, ook al zijn ze dwars door midden. Het hangt helemaal af van de soort schade. Een mast die gebroken is door houtrot, onzichtbaar achter beslag is heel ander verhaal dan een gebroken mast door een ongelukje bij bijv een brug, of een lijmnaad die over de hele lengte loslaat. We inspecteren de mast altijd grondig en maken een inschatting van de schade en de kosten van een eventuele reparatie.
 
  transopvul    
Ventis repareert gebroken mast   Ventis repareert gebroken mast  
  transopvul  
Ventis repareert gebroken mast    
      transopvul
Ventis Scheepstimmerwerk: onder het label Brasker Masten maakt Ventis ook lichtmasten   Ventis Scheepstimmerwerk: onder het label Brasker Masten maakt Ventis ook lantaarnpalen

Boven: productie van lantaarnpalen.
Links: lichtmasten van Jatoba hout in Venray.

 
  transopvul    
VENTIS veel handwerk bij het maken van masten   Groot of klein, het maken van masten en rondhouten brengt veel handwerk met zich mee.  
  transopvul    
VENTIS boegspriet in de lijmklemmen  

Een boegspriet in de
lijmklemmen en -banden.
 
  transopvul    
VENTIS gaffel in maak   De ronding van een gaffel is al te zien.  
  transopvul    
VENTIS mast plaatsen   Ook mogelijk bij Ventis:
als de mast klaar is, wordt deze mbv een kraan op het schip geplaatst.
 
  transopvul    
Enkhuizer Almanak 1796   De Enkhuyser Almanack uit 1796 vertelt al over het beroep Mastenmaaker. Klik op de afbeelding voor een vergroting.  
      transopvul